Projekt jednej zdravotnej poisťovne sa realizuje podľa plánu

06.02.2013 Bratislava

Bratislava 6. februára (TASR) - Projekt prípravy jednej zdravotnej poisťovne na Slovensku, teda prechod na unitárny systém verejného zdravotného poistenia, prebieha zatiaľ bez problémov. "Všetko ide podľa plánu, tak ako má...Na ministerstve zdravotníctva prebiehajú pravidelne veľké rokovania so všetkými zúčastnenými, pripravuje sa veľká zmena fungovania zdravotného systému," uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Ako vyplýva z informácie o plnení harmonogramu zavedenia jednej poisťovne, ktorú dnes vzala na vedomie vláda SR, koncom roka sa založila Spoločnosť pre zavedenie unitárneho systému verejného zdravotného poistenia. Členmi riadiaceho a kontrolného orgánu sú zástupcovia ministerstiev zdravotníctva, financií, zahraničných vecí, spravodlivosti, práce a vnútra. Spoločnosť bude zabezpečovať výkon odborných činností v súvislosti s právnym a ekonomickým posúdením stavu neštátnych poisťovní, vrátane stanovenia hodnoty predmetu prevodu prostredníctvom poradcu. Na toho by sa čoskoro malo vypísať výberové konanie.

Projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, teda jednej štátnej zdravotnej poisťovne, sa má zrealizovať v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných zdravotných poisťovní. Pokiaľ by k dohode došlo, malo by sa tak stať od januára 2014, pokiaľ nie, siahlo by sa po vyvlastňovaní a jedna poisťovňa by mala vzniknúť od júla toho istého roka. Koľko prostriedkov bude na takýto krok potrebných, nie je jasné, spôsob oceňovania má určiť nový transformačný zákon, na ktorom ministerstvo podľa informácie finalizuje práce.

Akcionárovi Union ZP sa nepáčia plány na vyvlastnenie, Slovensko čaká arbitráž

Slovensko čaká pre zdravotné poisťovne ďalšie arbitrážne konanie. Holandská poisťovňa Achmea, akcionár Union zdravotnej poisťovne, dnes doručila slovenskej vláde list, v ktorom jej oznamuje začiatok arbitráže. Dôvodom majú byť plány na vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne, a to aj v prípade, že bude potrebné siahnuť po vyvlastnení akcionárov súkromných zdravotných poisťovní.
 

Vyberte región